Het kabinet moet de voorgenomen plannen om de Wet Bibob uit te breiden nog eens tegen het licht houden. De Raad van State waarschuwt dat de verbreding van de wet, waarmee gemeenten malafide ondernemers kunnen aanpakken, wel eens in strijd zou kunnen zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, meldt Novum.
In een advies laat de Raad van State vandaag weten kritisch te zijn over de uitbreiding van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). De wet is bedoeld om te voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit in de hand werkt door criminele organisaties vergunningen, subsidies of aanbestedingen te verstrekken die bijvoorbeeld gebruikt worden voor witwasconstructies.
Volgens de Raad van State kunnen burgemeesters ook bedrijven die niet zuiver op de graat zijn, sluiten met andere wetten. Het adviesorgaan plaatst vraagtekens bij het gebruik van de wet voor preventieve doeleinden. Ook is het invoeren van een landelijk register van Bibob-adviezen geen goed plan. De noodzaak hiervan is nooit aangetoond, meent de Raad, bovendien botst dit mogelijk met het recht op privacy.
Volgens juridisch redacteur Folkert Jensma blijkt uit het antwoord van de minister op het advies dat het kabinet met veel kritiek akkoord gaat. Er zijn nogal wat aanpassingen aan het wetsvoorstel gedaan. Op een belangrijk punt houdt minister Ivo Opstelten (veiligheid, VVD) echter voet bij stuk. Hij wil het begrip ‘zakelijke samenwerking’ nog steeds uitbreiden naar personen met wie in het verleden een zakelijke band is geweest. Dat wil alleen niet zeggen:
“dat iemand die ooit in het verleden een zakelijke relatie heeft gehad met iemand die in relatie staat tot strafbare feiten, per definitie niet positief door een Bibob-toetsing kan komen.”
Opstelten wil voorkomen dat oude en mogelijk dubieuze relaties uit het verleden meteen herleven nadat een ondernemer voor de bibob test is geslaagd. De gemeente die vanwege zo’n oude band een vergunning weigert moet wel goed uitleggen “dat een relatie uit het verleden voor de toekomst een ernstig gevaar” kan opleveren.
De afgelopen jaren hebben burgemeesters steeds meer bevoegdheden gekregen om met de Wet Bibob in de hand ondernemers aan te pakken. Zo mogen inmiddels ook belwinkels, speelhallen en vuurwerkwinkels worden gesloten. Voorgeen gold de wet voor horeca-, bouw-, afval- en transportvergunningen, vergunningen in de transportbranche, bij woningbouwcorporaties, coffeeshops, bordelen en smart- en growshops.
Deze kwestie is actueel, vertelt Jensma, omdat het Amsterdamse jazz café The Cotton club dreigt te worden gesloten omdat de eigenaar ooit een lening aannam van een bekende crimineel. Tevens ver familielid. De gemeente wil nu op verdenking van witwassen het café een exploitatie vergunning weigeren.
Bron: NRC.nl